Rome Day Three: Foodies in Trastevere

gelato

Pari ensimmäistä päivää Roomassa käveltiin käytännössä mihin tahansa vastaan tulevaan ravintolaan, joten päätettiin omistaa kolmas päivä syömiselle. Etsittiin netistä Rooman parhaita ravintoloita, kahviloita ja gelaterioita, ja suunnattiin Trasteveren kaupunginosaan. Minä ihastuin välittömästi alueen vanhanaikaiseen tunnelmaan, kapeisiin kujiin ja piilotettuihin piazzoihin. Rooman keskusta oli koko ajan niin kiireinen ja pakattu täyteen ihmisiä, että oli ihana päästä sitä hetkeksi pakoon Trasteveren hämyisille kujille. Trastevere olikin selvästi enemmän meidän juttu, ja jos joskus eksytään Roomaan uudestaan, niin hotellia etsittäisiin varmasti siltä alueelta.

After walking into what ever restaurant we could find for the first two days, on the third day we decided to focus on eating all the food. We looked up some of the best restaurants, cafés and gelaterias in Rome and headed to Trastevere. I immediately fell in love with the old world feel of the area, and loved wandering around in the tiny alleys and hidden piazzas. The center of Rome was constantly so busy and packed with people, that it was lovely getting to take a break from it in the calm of Trastevere. The district definitely turned out to be our favourite from all the central districts of Rome, and if we ever end up in Rome again, we’d probably look for a hotel in Trastevere.

DSC_0241

Se juttu Italiasta ja vespoista todella pitää paikkaansa, eikä mikään ihme. Rooman liikenne oli nimittäin ihan hullua; autoja oli kapeille kaduille aivan älyttömästi, juuri kukaan ei välittänyt liikennevaloista ja parkkeeratakin sai käytännössä minne huvitti (mikä usein tarkoitti suojatietä).

In Rome the vespas really were everywhere, but with the craziness of the traffic it’s no wonder. There’s a lot of cars on really narrow streets, nobody really cares about the traffic lights, and you can basically park anywhere you want (which often meant that there were cars parked on pedestrian crossings).

DSC_0251 DSC_0253 DSC_0256 DSC_0262 DSC_0260 DSC_0267

Lounaalla käytiin rauhalliselta Piazza di Santa Cecilialta löytyvässä Ristorante Roma Sparitassa. Paikka on tunnettu uskomattoman hyvästä Cacio e Pepe pastastaan (suomeksi pecorino juustoa ja pippuria) joka tarjoillaan parmesaanista tehdyssä kulhossa. Ehdottomasti parasta pastaa mitä olen ikinä syönyt!

We had lunch at Ristorante Roma Sparita just off the tranquil Piazza di Santa Cecilia. The place is know for their amazing Cacio e Pepe pasta (pecorino cheese and pepper) that’s served in a bowl made of parmesan. It was honestly the best pasta I’ve had in my life, and my boyfriend just can’t stop talking about it.

DSC_0265 DSC_0270

Jälkkäriksi syötiin suklaisinta suklaamoussea ikinä (enkä minä edes pidä suklaamoussesta!). // For dessert we had the most chocolatey chocolate mousse ever (and I usually hate chocolate mousse!). 

DSC_0273 DSC_0280 DSC_0285 DSC_0304 DSC_0305

Opittiin myös että roomalaisessa mojitossa ei ole lainkaan soodaa… // We also learned that the Roman mojito has no soda at all…

DSC_0284 DSC_0307 DSC_0310

Gelateria Del Vialesta sain parasta koskaan syömääni pistaasigelatoa. En olisi arvannut että jäätelö voisi edes maistua suolaiselle. // Gelateria Del Viale served the best pistachio gelato I’ve ever tasted. Who knew ice cream could actually taste salty?

DSC_0331 DSC_0318 DSC_0316 DSC_0322 DSC_0325 DSC_0351 DSC_0354 DSC_0357

Illalliseksi nautittiin pizzaa ja shamppanjaa Viale Trasteverella olevassa Pizzeria Ai Marmissa. // For dinner we had pizza and champagne at Pizzeria Ai Marmi on Viale Trastevere. 

DSC_0361

(Visited 47 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Ela 29 September, 2015 at 20:12

  Trip full of delicious food! Looks like you had such an amazing time and tasted some delicious stuff 🙂 xx

  http://www.elabellaworld.com

  Reply
  1. Jenni 29 September, 2015 at 21:06

   Thanks for your comment! We had a great time and the food was absolutely amazing. Italian food is my favourite 🙂

   Reply
 2. Laura 26 April, 2016 at 13:39

  Some beautiful photographs. I visited Rome also and found it really very interesting indeed. Glad you enjoy yourself too 🙂

  Laura xo

  http://www.shehearts.net

  Reply
  1. Jenni 26 April, 2016 at 14:23

   I really loved Rome and Trastevere was definitely my favourite part about it! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *