My Paris Book Collection: Food

My Paris Book Collection: Food | Shakespeare & Sparkle

Aside from fashion (and the dream worthy architecture) the first thing that comes to mind when I think about Paris is food. I’m a serious macaron addict who could probably eat croissants for breakfast every day and spend days dreaming about that one little crêperie by the Eiffel tower that we visit the first thing every time we’re in Paris. So naturally my Paris book collection was bound to include some books about food, whether they’re tips on where to find the best macarons, or recipes on how to make them.

Lukuunottamatta muotia (ja unelmoimisen arvoista arkkitehtuuria) ensimmäinen asia mikä tulee mieleen kun ajattelen Pariisia on ruoka. Olen todellinen macaron addikti joka voisi varmaan syödä croissantteja aamupalaksi joka päivä, ja vietän päiviä haaveillen siitä pienestä crêperiestä Eiffel tornin kupeessa, johon suunnataan aina ensimmäisenä Pariisissa. Joten Pariisi kirjakokoelmani täytyi tietysti sisältää ainakin muutama ruokakirja, olivat ne sitten vinkkejä siihen mistä löytyvät parhaat macaronsit, tai reseptejä siihen miten voit leipoa omat.

My Paris Book Collection: Food | Shakespeare & Sparkle

The Sweet Life in Paris by David Lebovitz

Written by David Lebovitz, a pastry chef and a cookbook author who’d dreamed about living in Paris ever since his first trip, this book is not only about food, but also about the eccentricities of Paris. It has amazing bits on things like cheese and chocolates, but it’s also a bit of a guide to being Parisian and navigating all of the weirdness that comes with the French capital. This book made me laugh out loud, and in between the funny stories, you’ll find both sweet and savory recipes, and black and white photos of Eiffel tower shaped cheese.

Tämä on David Lebovitzin, jälkiruokakokin ja keittokirjailijan joka oli haaveillut Pariisissa asumisesta ensimmäisestä matkastaan lähtien, kirjoittama kirja joka ei kerro pelkästään ruuasta, vaan myös Pariisin erikoisuuksista. Siitä löytyy juttuja suklaasta ja juustosta, mutta se on myös pieni opas pariisilaisuuteen ja kaikista niistä pienistä outouksista selviytymiseen. Hihittelin ääneen tätä kirjaa lukiessani, ja hauskojen tarinoiden välistä löytyy niin makeita kuin suolaisiakin reseptejä, ja mustavalkokuvia Eiffel tornin muotoisista juustoista.

Paris, My Sweet by Amy Thomas

I shouldn’t play favourites, but this book is one of my absolute faves in my collection. It’s a true story written by Amy Thomas, a New Yorker who gets offered the dream job to work for Louis Vuitton in Paris. The book is divided into sections according to different desserts, and it’s seriously an ode to all things sweet. If you want to find out where to find the best cupcakes in New York or the yummiest hot chocolate in Paris, this book is for you.

Tämä kirja on yksi ehdottomista suosikeistani Pariisi-kokoelmassani. Se on tositarina new yorkilaisen Amy Thomaksen vuodesta Pariisissa, hänen saatuaan unelmien työtarjouksen Louis Vuittonilta. Kirja on jaettu osioihin eri jälkiruokien mukaan, ja se on todellakin oodi kaikelle makealle. Jos haluat tietää mistä saa New Yorkin parhaat kuppikakut tai herkullisinta kaakaota Pariisissa, niin tämä kirja on tehty sinua varten.

The Little Paris Kitchen by Rachel Khoo

I adore everything about Rachel Khoo from her little Parisian kitchen to her perfect red lipsticks, and after becoming seriously hooked on her cooking show, I knew I had to get the book too. The book is full of classic French recipes like boeuf bourguignon and millefeuille, but most of them are made with a simple, modern twist that means you won’t be stuck in the kitchen for five hours (ain’t nobody got time for that). I’ve actually cooked some of the recipes, and even though not all of them have looked quite as yummy as hers, they’ve all gone down really well. The photography in the book is absolutely beautiful and I love the little drawings combined with French words. 

Rakastan kaikkea Rachel Khoossa, pikkuisesta pariisilaisesta keittiöstä täydellisiin punaisiin huulipuniin, ja jäätyäni koukkuun hänen ruokaohjelmaansa, tiesin heti haluavani ostaa myös samannimisen kirjan. Kirjasta löytyy klassisia ranskalaisia reseptejä kuten boeuf bourguignon ja millefeuille, mutta ne on tehty yksinkertaisella modernilla twistillä, mikä tarkoittaa ettet ole jumissa keittiössä viittä tuntia. Olen itseasiassa leiponut joitakin tämän kirjan reseptejä, ja vaikkeivat ne välttämättä näyttäneet ihan samalta kuin kuvissa, niin kaikki ovat saaneet kiitosta syöjiltä. Kirjan kuvat ovat todella kauniita, ja ihastuin myös ranskalaisiin sanoihin yhdistettyihin pieniin piirrustuksiin.

Follow

(Visited 38 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Brit 25 February, 2016 at 11:27

  Cool post! Definitely going to check out some of these as part of my “cook more/better” resolution this year. Manger is also a great blog for beautiful pictures of rustic recipes in the French countryside.

  https://britanniarules.wordpress.com/

  Reply
  1. Jenni 25 February, 2016 at 12:13

   That’s a great resolution, one I’m also working on myself 🙂 And thanks so much for your blog tip, I’ll be sure to check it out!

   Reply
 2. TOUCHOFGUCCI 25 February, 2016 at 14:41

  Macaroons and croissants – YESSSSSS! I need to check out the books you’ve mentioned, they all sound amazing (but not so good for my waist line)! Haha x

  TOUCHOFGUCCI // BLOGLOVIN

  Reply
  1. Jenni 25 February, 2016 at 23:19

   Macarons & croissants are the best! Definitely give them a read, even if your waistline might not thank you for it 😀 x

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *