Book Obsessed | Flawed by Cecelia Ahern

Cecelia Ahern Flawed review | Shakespeare & SparkleWe are none of us perfect . . .

It’s been ages since I’ve read a book so good that I became completely obsessed and just couldn’t put it down. Sure, I’ve read books that I’ve liked and even ones that I’ve read in one go, but not one that I’ve simply felt compelled to read. Cecelia Ahern’s newest novel Flawed came with me everywhere; I read this book on the bus on my way to work, the first thing when I woke up and the last thing before I went to sleep. 

Flawed is a dystopian YA novel set in a society where people are not allowed to make mistakes, but everyone must instead strive to be perfect at all times. The moral and ethical perfection of the people is overseen by the Guild, and people who make mistakes are branded as Flawed; a mark that they must wear for the rest of their lives and that separates them from the rest of the society. Celestine North is a perfect young girl who’s only ever tried to fit in, until one day she makes a mistake that changes her life..

I’m not usually a fan of writers changing genres and tend to believe that everyone should just stick to what they know (a funny statement coming from a literature student who blogs about beauty, I know). However, after reading (read: devouring) Flawed, I’ve had to change my thinking, since the book is just that good. It wasn’t exactly love from first word, since in the beginning the world didn’t really make much sense to me, and I couldn’t see why the society had a need for the Flawed-system to exists. But once you get past that point, once Celestine’s perfect world starts to crack, you develop this need to know more, about how the Flawed-system came to be and how it works. 

Flawed is not a very long book and I whizzed through it in less than a day. It’s exciting and fast-paced, and has a novel idea that relates to so many aspects of what’s currently going on in our society. You could analyze it from the point of view of the immigration crisis, social media or celebrity culture. It was one of those novels where after closing the book I was left screaming “Please tell me there’s a sequel coming?!”. Good news, there’s a sequel coming.

Siitä on todella kauan kun olen viimeksi lukenut kirjan jota en vaan pystynyt laskemaan käsistäni. Olen tietysti lukenut kirjoja joista olen tykännyt, ja jopa kirjoja jotka olen lukenut yhdeltä istumalta, mutta en kirjaa joka minun on vain ollut pakko lukea. Cecelia Ahernin uusin romaani Flawed tuli mukanani kaikkialle; luin tätä bussissa matkalla töihin, viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla.

Flawed on dystooppinen nuortenromaani joka sijoittuu yhteiskuntaan jossa kukaan ei saa tehdä virheitä, vaan kaikkien on pyrittävä olemaan täydellisiä. Ihmisten moraalista ja eettistä täydellisyyttä valvoo Kilta, ja ihmiset jotka tekevät virheen merkitään Virheellisiksi, he joutuvat kantamaan merkkiä koko loppu elämänsä ja se erottaa heidät muusta yhteiskunnasta. Celestine North on täydellinen nuori tyttö joka on aina yrittänyt vain sopia joukkoon, kunnes eräänä päivänä hän tekee virheen joka muuttaa kaiken.

Olen yleensä sitä mieltä että kirjailijoiden pitäisi pysyä genressään (ehkä hassu lausuma kauneudesta kirjoittavalta kirjallisuudenopiskelijalta), mutta luettuani tämän kirjan olen muuttanut mieltäni. Se ei ollut ihan rakkautta ensimmäisestä sanasta, koska alussa kirjan maailmassa ei tuntunut olevan järkeä enkä ymmärtänyt miksi Virheellisten systeemiä tarvittiin. Mutta kun sen ohi pääsee ja Celestinen täydellinen maailma alkaa rakoilla , minulle tuli tarve tietää lisää siitä miten Virheellisten systeemi syntyi ja kuinka se toimii.

Flawed ei ole kovin pitkä kirja ja luin sen läpi alle päivässä. Se on jännittävä ja nopeatempoinen, sen idea on uusi ja sovellettavissa niin moneen asiaan tämän hetkisessä yhteiskunnassa. Sitä voisi analyisoida maahanmuuttokriisin, sosiaalisen median tai julkkiskulttuurin näkökulmasta. Se oli yksi niistä kirjoista jotka suljettuani jäin huutamaan “Onhan tähän jatko-osa?!”. Hyviä uutisia; siihen on tulossa jatko-osa.

signature

CHECK OUT: 5 Books Worth Rereading & The Marble Collector.

Follow

(Visited 81 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. The Sunday Mode 13 May, 2016 at 05:00

  This book sounds really good, I love dystopian novels and I’ve actually been looking for a new book to read. Do you think this is more aimed at young adults/teens, or do you think someone in their 20s would still enjoy it too?

  http://www.thesundaymode.blogspot.com.au

  Reply
  1. Jenni 13 May, 2016 at 11:10

   Well, since I’m 25 and I loved it, I’d say that someone in their 20s can definitely enjoy it too! xx

   Reply
 2. Nereyda Gonzalez 14 May, 2016 at 00:04

  Hello there fellow book/beauty lover! I also have a book blog and love seeing other beauty bloggers who also love reading, especially YA 🙂
  I have heard good things about this one!

  Nereyda│ This Girl Is Obsessed

  Reply
  1. Jenni 15 May, 2016 at 17:56

   Well hi there! I love a girl who loves both lipstick & literature, and YA is definitely my jam. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *